Blogg

Vrangforestillingene på lukket avdeling

Av Kristian Kise Haugland og Thea Røstbakken. Først publisert i Stavanger Aftenblad, 31. august 2017. Er manglende kontakt med virkeligheten et psykiatrisk profesjonskrav? I sommer har to kronikkforfattere forsøkt å forsvare praksis innen norsk psykisk helsevern fra et faglig perspektiv. De har oppnådd det motsatte av hva de ønsket: De har bekreftet hvor ille det… Fortsett å lese Vrangforestillingene på lukket avdeling

Diagnosen. Og mennesket.

Først publisert i Tidsskrift for psykisk helsearbeid 03/17. av Thea Røstbakken og Anna Celine Røstbakken. Side: 280-284DOI: 10.18261/issn.1504-3010-2017-03-09 Da jeg ble innlagt på psykiatrisk som 12-åring, forsto jeg raskt at en diagnose var en inngangsport til en ny sosial rolle: rollen som syk. De kalde, ugjestmilde korridorene. Mennesker med midlertidig oppholdstillatelse på tildelte soverom. Lyden… Fortsett å lese Diagnosen. Og mennesket.

Fordypning: Depresjon i litteraturen

De siste årene har depresjon blitt omtalt som en av de nye folkesykdommene i den vestlige verden. Stemningslidelser et økende problem i samfunnet, og mange bruker litteraturen til å skildre psykiske problemer som depresjon, og for å komme seg ut av den. Den litterære tidsepoken fra 1980 til 2000-tallet er preget av åpenhet og mangfold, og spesielt kvinner er overrepresentert når det kommer til litteratur som beskriver det indre livs hemmeligheter i direkte romanform.

Peronlighetsforstyrret student

Å være student er utfordrende for de fleste. I 2014 svarte 19% av landets studenter at de opplever å ha alvorlige psykiske symptomplager i forbindelse med Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT).[1] Det kan ut fra denne undersøkelsen se ut som at studentene sliter mer sammenlignet med andre i samme aldersgruppe, men sett bort fra denne rapporten finnes det generelt lite kunnskap om studenthelse.

Pillene er ikke problemet

Denne teksten følger opp Brennpunkt-dokumentaren «Bare en pille til», som også omtales i kronikkene Psykisk helsevern i krise, Alt annet må prøves før medisiner og Ansvarspulverisering i psykiatrien. Teksten ble først publisert 16.11.13 på NRK Ytring. Foto: Shutterstock.  Jeg har gått på antidepressiva siden jeg var 12. Pillene skulle behandle en mengde symptomer, men forårsaket flere nye. Samme dag som… Fortsett å lese Pillene er ikke problemet